Aktivnosti

Joga na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, 2016.

Dana 21.1.2016. godine na poziv prof. dr Dragana Martinovića, profesor dr Predrag Nikić održao je gostujuće predavanje studentima master studija na Učiteljskom fakultetu u Beogradu pod nazivom: Joga i njena primena.

Joga kao disciplina samousavršavanja već godinama se nalazi u studijskim programima mnogih evropskih fakulteta. Kao nastavni sadržaj jogu su prvi uveli fakulteti za fizičku kulturu iako se sve više pronalazi u nastavnim jedinicama fakulteta medicinske i psihološke struke. Akademski pristup jogi decenijama u Srbiji dostojno reprezentuje Joga savez Srbije. Prepoznati i razumeti svoje mogućnosti osnov je za njihovo upravljanje ali i za upravljanje mnogim životnim procesima. Stoga se primena joge pronalazi u zdravstvu, vrhunskom i rekreativnom sportu u psihologiji u umetnosti, u menadžmentu ali i u školskim klupama i akademskim katedrama. Široka primena joge potvrđuje njenu vremensku i prostornu univerzalnost. U toku su pripreme da se Joga uskoro izučava fakultativno na nekim beogradskim fakultetima pružajući tako priliku studentima da nauče metode povećanja sabranosti pažnje, metode lakšeg pamćenja i razumevanja nastavnog gradiva. Joga pronalazi svoju primenu i u povećanju motoričkih ali i konativnih i kognitivnih sposobnosti. Prof. dr Predrag Nikić je prva osoba u Srbiji koja je završila postdoktorsko istraživanje na Univerzitetu Patanjđali u Haridwaru (Indija) stvarajući tako preduslove za implementiranje joge kao nastavnog predmeta na fakultetima u Srbiji.

Joga na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, 2015.

Predavanje o jogi prof. dr Predraga Nikića na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, decembar, 2015.

16.12.2015. godine na poziv prof. dr Dragoljuba Višnjića profesor dr Predrag Nikić održao je gostujuće predavanje studentima četvrte godine studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu pod nazivom: Joga i njena primena.

Profesor Nikić je govorio o aktivnostima koje su sprovedene tokom 21. godine kako bi joga pronašla svoje mesto kao struka, nauka i praksa. Studenti su se upoznali o jogi kao nezavisnoj sportskoj grani, kao metodi rekreacije ali i o doprinosu joge trenažnom procesu, sportistima drugih sportskih disciplina. Predstavljena su i načela na kojima počiva joga kao disciplina samorazvoja, kao životna filozovija, životni stil ali i psihološka dimenzija ove, hiljadama godina, stare metode samousavršavanja. Studenti su bili u prilici da čuju i o konceptu Joga inteligencije ali i o primeni joge u postizanju optimalnih rezultata u sportu. Program stučnog osposobljavanja za sticanje stručnog zvanja u sportu. instruktor joge koji uz odobrenje nadležnog Ministarstva sprovodi Joga savez Srbije prošli su mnogi sportisti kako bi tajne ove metode primenjivali u povećavanju efikasnosti trenažnog procesa u sportu kojim se bave.

Studenti su upoznati i sa činjenicom da su instruktorke Joga saveza Srbije učestvovale u pripremama fudbalera Crvene Zvezde a kasnije i Partizana, da su program joga vežbi praktikovali mnogi akteri profesionalnog i amaterskog sporta povećavajući tako svoj kapacitet.

Joga na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu

Joga na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja nije izuzetak. Joga se decenijama praktikuje na fakultetima EU: kao fakultativni predmet ili kao predlog rekreativnog programa za studente i predavače.

Обележeн је Међународни дан јоге у Србији

Министар омладине и спорта Вања Удовичић састао се данас са амбасадорком Индије Њeном Екселенцијом Нариндер Чаухан. Тема састанка била је обележавање Међународног дана јоге.

Међународни дан јоге обележен је 21. јуна бројним активностима широм Србије. ,,Министарство омладине и спорта подржава ову, али и све друге манифестације које за циљ имају промовисање рекреације и здравог стила живота“, рекао је министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Међународни дан јоге успостављен је на предлог Републике Индије, резолуцијом коју је 11. децембра 2014. године донела Генерална скупштина Уједињених нација уз рекордну подршку 193 делегата и 177 земаља, укључујући и подршку Републике Србије.

Преузето: http://www.mos.gov.rs/vesti/sport/obelezava-se-medjunarodni-dan-joge-u-srbiji/

Ovaj važan datum obeležen је prigodnim programom u svim gradovima Srbije gde se nalaze članice Joga saveza Srbije. Joga savez Srbije je ove godine proslavio 21. godinu aktivnosti u promovisanju joge kao zdravog životnog stila. Joga savez Srbije će sa radošću obeležiti Međunarodni dan joge prepoznajući taj dan vremenom u kojem šira zajednica ukazuje na društveni značaj koji ova disciplina ima. Joga savez Srbije svake godine nizom aktivnosti promoviše društvene funkcije joge omogućavajući različitim kategorijama ljudi mogućnost da se upoznaju sa ovom drevnom metodom samousavršavanja.

Joga savez Srbije tradicionalno već sedmu godinu za redom sprovodi akciju besplatnih časova joge “Vežbajte jogu sa nama” koja se sprovodi u Yoga parku na Adi i u 33 gradova širom Srbije.

Joga savez će i u 2015. godini organizovati Šesti međunarodni festival joge na Adi u kojem će učestvovati veliki broj joga predstavnika iz mnogih evropskih zemalja.

Međunarodno društvo za naučna istraživanja u oblasti joge u sledećoj godini beleži petu godinu od izdavanja naučnog časopisa “Smisao”, u kojem najveći naučni autoriteti iz oblasti joge publikuju rezultate sprovedenih istraživanja.

Joga savez Srbije uz odobrenje nadležnog Ministarstva sprovodi program stručnog osposobljavanja za sticanje zvanja instruktor/ka joge. Program je zbog kvaliteta i stručnosti na sednici Skupštine Evropske joga federacije septembra 2014. godine, pohvaljen kao primer kvalitetne edukacije.

Joga savez Srbije najviše je bio zapažen po Međunarodnim joga performansima koje pamtimo u centru Beograda: u ulici Kneza Mihaila maja 2013. i na Trgu Republike u junu 2014. godine, kada se okupilo više od 600 ljubitelja joge iz Evope i Srbije kako bi zajedno izvođenjem Pozdrava Suncu poslali poruku građanima da je Dobrota najveći dar onome koji je čini, pozivajući građane na humanost.

U organizaciji Indijske Ambasade u Beogradu će obeležavanje MEĐUNARODNOG DANA JOGE biti održano u 7 časova ujutru u Studentskom parku.

U Beogradu u 18 časova u “Yoga parku” na beogradskoj Adi u okviru tradicionalne akcije “Vežbajte jogu sa nama” biće održan veliki javni (besplatni) čas posvećen MEĐUNARODNOM DANU JOGE u organizaciji Joga saveza Srbije

Ne treba zaboraviti da se sve aktivnosti Joga saveza Srbije, zbog kvaliteta organizacije, već treću godinu za redom održavaju pod pokroviteljstvom Evropske i Internacionalne joga federacije. Joga savez Srbije je član Sportskog saveza Srbije.

IDY Logo - English

Promocija knjige: Priča o jogi za decu autorke Helena Rill

Dana 9.5.2015. u organizaciji Joga saveza Srbije održaće se promocija knjige “Priča o jogi za decu” autorke Helene Rill, sa početkom u 19,30.
Knjiga “Priča o jogi za decu” autorke Helene Rill, sertifikovane instruktorke joge, čiji je izdavač Joga savez Srbije, izašla je iz štampe 27.3.2015. godine.
Promocija će se održati u prostorijama Joga saveza Srbije. Ulaz slobodan.

Joga za decu, Joga savez Srbije, 2015.

Druženje umetnika Indije i Srbije (grupa Papon i kirtan grupa Samadhi)

U četvrtak, dana 6.11.2014. u prostorijama Indijskog kulturnog centra u Beogradu organizovano je druženje članova indijske rok grupe Papon i članova Kirtan grupe Samadhi iz Beograda. U prijatnom opuštenom ambijentu umetnici su razmenili iskustva kroz pesmu.

Koncert indijske muzičke grupe Papon & the East India Company

Papon & the East India Company nastupili su u Beogradu 3. novembra 2014. godine u 20 časova u Velikoj sali Doma omladine, Makedonska 22.


http://mtv.in.com/videos/episodes/coke-studio-mtv-season-3/khumaar-btm-papon-coke-studio-mtv-season-3-100103903.html

http://mtv.in.com/videos/episodes/coke-studio-mtv-season-3/jhumoor-papon-dulal-manki-simantha-shekhar-coke-studio-mtv-season-3-100103902.html

http://mtv.in.com/videos/episodes/coke-studio-mtv-season-3/dinae-dinae-papon-harshdeep-kaur-coke-studio-mtv-season-3-100103900.html

http://mtv.in.com/videos/episodes/coke-studio-mtv-season-3/benaam-khwaayishein-papon-anweshaa-coke-studio-mtv-season-3-100103898.html

http://mtv.in.com/videos/episodes/coke-studio-mtv-season-3/tauba-papon-benny-dayal-coke-studio-mtv-season-3-100102237.html

 Izložba fotografija “Oko Indije” – autor Karim Salim

Dana 2.11.2014. godine u 19:00 u Indijskom kulturnom centru je otvorena izložba fotografija “Oko Indije” koja je deo ciklusa “Indija koja nas spaja”. Autor fotografija, Karim Salim, akademski grafičar, matematičar i programer, i autorka putopisa, Maja Kosanović, doktorka bioloških nauka i naučna saradnica, podelili su sa posetiocima svoje iskustvo otkrivanja Indije. Fotografije se nalaze i na sajtu www.theeyeofindia.com

Joga inteligencija kao naučni koncept, predavanje prof. dr Predraga Nikića, 27.10.2014.

Dana 27.10.2014. sa početkom u 12 časova prof. dr Predrag Nikić održao je predavanje pod nazivom “JOGA INTELIGENCIJA KAO NAUČNI KONCEPT”. Predavanje je održano u okviru aktivnosti Centra za promociju nauke Republike Srbije na 59. međunarodnom Beogradskom sajmu knjiga

 

59. međunarodni beogradski sajam knjiga, 26. oktobar – 2. novembar, 2014.

U okviru kampanje “Incredible India” (Neverovatna Indija), Ambasada Indije će po drugi put uzeti učešće na predstojećem 59. Međunarodnom Sajmu Knjiga u Beogradu od 26. oktobra do 02. novembra 2014.  (svakodnevno od 10,00 do 21,00 č). Osmodnevna manifestacija održaće se na Beogradskom sajmu, Bulevar Vojvode Mišića 14, Beograd.

Indijski štand, površine oko 68 kvadratnih metara,  biće postavljen u Hali 2A, i na njemu će biti predstavljena Turistička organizacija Indije, predstavništvo u Frankfurtu. Na izložbenom prostoru biće promovisana kampanja Incredible India, izložba digitalnih reprodukcija umetničkih dela Rabindranata Tagore, knjige o Indiji i indijski proizvodi, kao i audio-vizuelne prezentacije o Indiji, indijskim književnim delima, itd. Tokom Sajma, Ambasada će organizovati okrugle stolove i radionice namenjene stručnjacima, novinarima i zainteresovanoj publici. Tokom Sajma su planirani sledeći događaji:

i) 26. oktobar 2014, 12,00 č. Otvaranje Indijskog Štanda od strane Ambasadora Indije. Otvaranje Izložbe – Digitalne Reprodukcije Umetničkih Dela Tagorea. Predstavljanje knjige ‘’Rabindranat Tagore: Izabrana Dela’’. Predavanje prof. dr Dušana Pajina o Rabindranatu Tagori. Promocija Incredible India.
ii) 27. oktobar 2014, 11,00 č. Promocija knjige o Nikoli Tesli “The Inventor” ( Pronalazač ), autora g.dina Rave Mehta, predavanje g.dina Aleksandra Protića, Naučnog direktora Tesla global foruma i upravnika Tesla memorijalnog projekta, o Tesli, o knjizi koja govori o njemu i autoru knjige.
iii) 28. oktobar 2014, 11,00 č. Promocija knjige “Joga- duh i telo” , na srpskom jeziku, autora prof. dr Dušana Pajina.
iv) 29. oktobar 2014, 11,00 č. Promocija knjige “Indijsko Pozorište – Tradicija i Aktivizam”, na srpskom jeziku, autora dr Milene Dragićevič Šešić
v) 31. oktobar 201411,00 č. Promocija knjiga za decu iz kolekcije ”Amar Chitra Katha” u izdanju “Nacionalne Književne Zadužbine Indije”.

Ambasada želi da istakne doprinos u knjigama od strane Odseka za javnu diplomatiju, Ministarstva spoljnih poslova Indije i Nacionalne Književne Zadužbine Indije (National Book Trust of India – NBT). NBT je vrhovno telo osnovano 1957. godine od strane Vlade Indije sa ciljem da se građanima obezbedi kvalitetna literatura po niskim cenama i  unaprede čitalačke navike.

 

Obeležavanje  145.  godišnjice rođenja Mahatme Gandija (rođen 1869 – umro 1948)

Ambasada Indije je 2. oktobra sa početkom u 10.00 časova organizovala polaganje cveća ispred biste Mahatme Gandija u istoimenoj ulici, Savski Kej, Blok 70.

U Beogradu je obeležena 145. godišnjica od rođenja Mahatme Gandija, dana 2. oktobra 2014.

Mohandas Karamčand Gandi (1869-1948), poznat kao Mahatma (Velika Duša), je tokom 20-tog veka – koji je bio pun nasilja – uspeo u promovisanju filozofije nenasilnog otpora i rešavanja društvenih sukoba, što predstavlja izuzetnu praksu u socijalnim protestima, i koje je kasnije poslužilo kao inspiracija mnogim drugim pokretima i pojedincima u svetu.

Odlukom Generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija od 15. juna 2007. godine, dan 2. oktobar (Gandijev rođendan) je proglašen za Međunarodni Dan Nenasilja, zbog sveopšteg značaja nenasilja, sa idejom da se podrži “kultura mira, tolerancije, razumevanja i nenasilja”.

Iste godine (juna 2007.), Gandijeva memorijalna bista, dar Vlade Indije narodu Srbije, postavljena je na Novom Beogradu, u ulici koja nosi Gandijevo ime.

Obuka za instruktore joge - Joga savez Srbije

U toku je prijavljivanje kandidata za obuku za instruktore joge. Program stručnog osposobljavanje joga instruktora je odobren od strane nadležnog ministarstva RS i evropske komisije za akreditaciju.
Edukacija od 240 časova vodiće se pod mentorskim vođstvom prof. dr Nikić Predraga – međunarodnog majstora joge. Školovanje traje (8 meseci). Za kandidate iz drugih gradova i drugih zemalja pripremljen je program prilagođene nastave. Pokrenite najbolje u Vama i steknite međunarodno priznati sertifikat . Za više informacija obratiti se na telefon: 064 12 44 336 ili 011 31 88 548, a možete se javiti i e-mailom na adresu jogacentarsrbije@open.telekom.rs. Vidi više: http://yogasavezsrbije.com/medunarodna-joga-akademija/

 

JOGA NA MORU – YOGA INTENZIV NA MORU

Pođite sa nama na magično putovanje na grčko more, oazu prelepe prirode i joga usavršavanja

Od 19.9. do 28.9. 2014. Halkidiki – Grčka

Joga – odmor – more

Joga meditacije, obnavljanje i radosno druženje na plažama Grčke. Vratimo se životnim obavezama zadovoljni i okupani energijama. Morski ambijent: duge plaže, bistro more, uvale, mediteransko zelenilo, vidikovci doprineće da odmor uz joga praksu učine jedinstvenim. Celodnevni joga program se sprovodi pod stručnim vođstvom prof. dr Predraga Nikića – međunarodnog majstora joge. Septembar je idealan mesec. Turista je manje pa nema gužve. Temperatura je umerenija a večeri i noći svežije i prijatnije što su idealni uslovi za praktikovanje joge. Toplina mora, šum morskih talasa, zalasci i izlasci Sunca, joga meditacije na mesečini daće posebnu draž letovanju. To je vreme u kojem se u meditativnoj dubini posvećujemo sebi. U meditativnim šetnjama na morskoj obali uočićemo naše razvojne potencijale. Čari morskog ambijenta, „talasi koji nadolaze i meko zapljuskuju obalu” uz tehnike joge doprineće dubokoj meditaciji i kontemplaciji. Program Joga intenziva na moru ima dva nivoa: za početnike – koji po prvi put žele da osete dobrobiti joga prakse i program za napredne instruktore i studente Joga Akademije

Prijava se vrši putem maila: jogasavezsrbije@gmail.com ili telefonom 064 12 44 336

 

Koncert Kirtan grupe Samadhi, Dom omladine Beograda, 7.09.2014.

U nedelju, 7.9.2014. godine u 12:30 časova Kirtan grupa Samadhi je održala koncert u Velikoj sali Doma omladine u Beogradu.
Koncert je bio namenjen učesnicima i posetiocima Petog međunarodnog festivala joge – Srbija 2014, sertifikovanim instruktorima Joga saveza Srbije, studentima Međunarodne joga akademije i svim ljubiteljima joge.

USPEŠNO ZAVRŠEN PETI MEĐUNARODNI FESTIVAL JOGE – SRBIJA 2014

U organizaciji Nacionalnog granskog Joga saveza Srbije, Međunarodne joga akademije i Međunarodnog društva za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge, pod pokroviteljstvom Evropske joga federacije a uz podršku Indijske ambasade i Indijskog kulturnog centra u Beogradu održan je peti međunarodni festival joge u Beogradu. Peti međunarodni festival joge – Srbija 2014, koji su otvorili prof. dr Predrag Nikić, predsednik Joga saveza Srbije i ambasadorka Indije u Beogradu g-đa Narinder Chauhan. Međunarodni festival joge – Srbija 2014 održavao se 6. i 7. septembra 2014. godine sa početkom u 16,30 časova,  na Beogradskoj Adi, na platou sa tribinama (preko puta restorana Jezero). Na Međunarodnom festivalu joge u Beogradu susretali su se Učitelji, instruktori joge iz celog sveta koji su se predstavili različitim stilovima i pristupima praktikovanja joge. Ulaz za sve zainteresovane građane je bio besplatan.

Ovako je na festivalu joge izgledalo ranijih godina:

Četvrti međunarodni festival joge 2013 godine: http://www.youtube.com/user/festivalyoge; foto galerija: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.588443007865874.1073741928.255740887802756&type=3

Treći međunarodni festival joge - Srbija 2012http://www.facebook.com/media/set/?set=a.406230556110611.98786.160952757305060&type=3
Drugi međunarodni festival joge - Srbija 2011http://www.facebook.com/jogasavez.srbije/media_set?set=a.218879194830779.86858.100001260995041&type=3

INCREDIBLE INDIA

 

VELIKI JOGA IZLET NA AVALI

U nedelju 10. avgusta 2014. Joga savez Srbije i Međunarodna joga Akademija organizovali su jednodnevni joga izlet namenjen ljubiteljima joge, instruktorima joge i studentima Joga akademije. Joga izlet je organizovan u prelepoj prirodnoj zelenoj oazi Avale. VELIKI JAVNI JOGA ČAS vodio je sertifikovani instruktor Joga saveza Srbije Igor Petrović uz demonstaciju studentkinja Joga Akademije: Milena Reljić, Olivera Ivanović i Gordana Stojanović. Joga izlet je obuhvatio i meditativne joga šetnje uz pevanje kirtana. Izletu su prisustvovali i dragi instruktori iz Požarevca, Mladenovca, Svilajnca i Novog Sada. Izlet je vodio sertiikovani instruktor Joga saveza Srbije Igor Petrović. Za više kliknuti: FOTO GALERIJU

 

Milica Zorić, TV PINK, “Informator za mlade”, 7.07.2014.

Milica Zorić, SKY TV, “Za Beograd”, 25.06.2014.

U periodu od 6.7. do 13.7.2014. održan je međunarodni joga kamp Atman – 2014. na Kopaoniku namenjen ljubiteljima joge. Joga kamp se sprovodio u organizaciji Joga saveza Srbije a pod pokroviteljstvom Evropske joga federacije. Praktičari joge iz Srbije i drugih evropskih zemalja sprovodili su intenzivnu joga praksu u prelepom ambijentu Kopaonika.
Ovako su izgledali prethodni joga kampovi:
www.youtube.com/watch?v=UQVtsjJ5Mjw
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wnO1Zt9ZIO8
www.youtube.com/watch?v=V_PTRpaaBVA&feature=player_embedded
www.youtube.com/watch?v=fP0AtajUrUI&feature=player_embedded
www.youtube.com/watch?v=xUNGZEHQmXo&feature=player_embedded
www.youtube.com/watch?v=2cGrwD5x0yg&feature=player_embedded
www.youtube.com/watch?v=zN9OdOqwMvQ&feature=player_embedded
www.youtube.com/watch?v=j0iqDXk6Hq4&feature=player_embedded
www.youtube.com/watch?v=csiXNF2p1m4&feature=player_embeddeFotogalerije sa prethodnih joga kampova:
www.facebook.com/media/set/?set=a.586582971385211.1073741924.255740887802756&type=3
www.facebook.com/media/set/?set=a.379910075409326.90947.160952757305060&type=3

Koncert Kirtan grupa Samadhi, Novi Sad, 29.06.2014.

U okviru velikog EVROPSKOG YOGA PERFORMANSA JOGA DANI DOBRIH DELA u Novom Sadu je 29.6.2014 za sve učesnike performansa i ljubitelje joge i kirtana priređen koncert članova KIRTAN GRUPE SAMADHI iz Beograda. Koncert je održan u Novosadskoj sinagogi sa početkom u 19:30 časova. Nakon toga članice ART JOGA SIMILIRIS – revijalnog sastava Joga saveza Srbije prikazale su zašto je Art joga trenutno najpopularniji stil joge u svetu.

Performans “Joga dani dobrih dela”, Novi Sad, 29.06.2014.

Jogini Evrope okupili se i u Novom Sadu, 29. juna 2014. u 18 časova na Miletićevom trgu (Trgu slobode) gde su održati kratak joga serijal pod nazivom Pozdrav Suncu, a revijalni sastav prikazao, trenutno najpopularniji ART JOGA SIMILIRIS stil joge. Na kraju performansa svi prisutni građani, držeći se za ruke napravili su veliko SRCE nameljeno Srbiji. Za učesnike joga performansa u Novom Sadu priređen je koncert KIRTAN GRUPE SAMADHI u Novosadskoj sinagogi sa početkom u 19,30. Ispred Joga saveza Srbije manifestaciju u Novom Sadu vodila je Mirjana Radak – sertifikovana instruktorka i vredni članovi Joga centra Mirjana. U okviru ove manifestacije, ove godine po prvi put su organizovani JOGA DANI U VOJVODINI u organizaciji Joga centra Mirjana.
Dvna dečica iz Joga centra Mirjana u formaciji Sunca po prvi put su na Velikom Evropskom joga performansu izveli Pozdrav Suncu. Zahvaljujemo se njihovim roditeljima i vaspitačici Nataši Galečić koja je zajdeno sa decom obradovala sve prisutne. Veliki joga performans u Novom Sadu uveličan je prisustvom njene ekselencije ambasadorke Indije Narinder Chauhan.

 

Koncert Kirtan grupe Samadhi u Domu omladine Beograd

U okviru velikog Evropskog joga performansa “Joga dani dobrih dela” u Beogradu je 21.6.2014 za sve učesnike performansa i ljubitelje joge i kirtana priređen koncert članova KIRTAN GRUPE SAMADHI iz Beograda. Koncert je održan u velikoj sali Doma omladine Beograda sa početkom u 14:00 časova.

Performans “Joga dani dobrih dela” u Beogradu, 21.06.2014.

Pod pokroviteljstvom Evropske joga federacije, nacionalni granski Joga Savez Srbije već šestu godinu za redom sprovodi akciju JOGA DANI DOBRIH DELA u kojoj poziva sve građane da učine neko dobro delo poručujući DA JE DOBRO DELO NAJVEĆA NAGRADA ONIMA KOJI GA ČINE.

Centralna manifestacija održala se u Beogradu, u subotu 21. juna 2014. sa početkom u 12 časova na Trgu republike na platou ispred spomenika Knezu Mihailu. Jogini iz različitih zemalja izveli su POZDRAV SUNCU a nakon toga članice ART JOGA SIMILIRIS -. revijalnog sastava Joga saveza Srbije prikazale su zašto je Art joga trenutno najpopularniji stil joge u svetu. Performans se završio tako što je 300 jogina na Trgu republike napravilo veliko srce i namenilo ga Srbiji.

Za učesnike je priređen i Koncert KIRTAN GRUPE SAMADHI u velikoj sali Doma omladine sa početkom u 14 časova.

Za osveženje se pobrinuo sponzor kompanija NEKTAR koja je obezbedila za sve učesnike sokove.

Jogini Evrope okupiće se i u Novom Sadu, 29. juna 2014. u 18 časova na Miletićevom trgu gde će se održati kratak joga serijal pod nazivom Pozdrav Suncu, a revijalni sastav prikazati, trenutno najpopularniji ART JOGA SIMILIRIS stil joge. Za učesnike joga performansa u Novom Sadu biće priređen koncert KIRTAN GRUPE SAMADHI u novosadskoj sinagogi sa početkom u 19,30.

Manifestacija u centru Beograda okupila je joga praktičare iz 42 grada Srbije i mnogih zemalja Evrope.

Kirtan grupa Samadhi, Prag, 08.06.2014.

U okviru velikog evropskog joga performansa JOGA DANI DOBRIH DELA u Pragu je 8.6.2014 održan koncert članova Kirtan grupe Samadhi iz Beograda. Koncert je održan u dvorani u ulici Melantrichově 17b u centru Praga sa početkom u 18:30 časova.
Pre koncerta nastupile su članice Art joge Similiris sa tačkom: Dah.

Performans “Joga dani dobrih dela” u Pragu, 8.6.2014

Dana 8. juna 2014. godine na Vaclavskom trgu u Pragu održan je veliki evropski joga kulturni performans JOGA DANI DOBRIH DELA u organizaciji Evropske joga federacije, u saradnji sa Češkom joga federacijom. Performans je deo šire akcije koja ove godine obuhvata Beč, Prag, Beograd i Novi Sad, a održava se na centralnim trgovima evropskih metropola. Učesnike joga performansa u Pragu pozdravio je Ing. Oldřich Lomecký, predsednika opštine Prag 1, uz čiju podršku i pokroviteljstvo je performans održan. 
Performans su činili serijal Surya Namaskar (Pozdrav Suncu) koji su instruktori i praktičari joge izveli uz tihu muziku i nastup članica grupe Art Joga Similiris.
Perfrormnas se završio tako što su svi učesnici performansa, držeći se za ruke, formirali veliko srce u centru Praga, šaljući time poruku ljubavi. Performans je pozdravljen velikim aplauzom svih prisutnih.
U performansu su učestvovali predstavnici Češke joga federacije, Austrijske joga federacije, Joga saveza Srbije i Joga saveza Crne Gore. Program je vodila Mgr. Helena Mitwallyová. Nakon performansa, u 18:30 časova, Kirtan grupa Samadhi je održala koncert u dvorani u ulici Melantrichově 17b u centru Praga. 

Performans “Joga dani dobrih dela” u Beču, 7.6.2014.

Dana 7. juna 2014. godine na Schwarzenberg trgu u Beču održan je veliki evropski joga kulturni performans JOGA DANI DOBRIH DELA u organizaciji Evropske joga federacije, u saradnji sa Joga federacijom Austrije. Performans je deo šire akcije koja ove godine obuhvata Beč, Prag, Beograd i Novi Sad, a održava se na centralnim trgovima evropskih metropola.
Performans su činili serijal Surya Namaskar (Pozdrav Suncu) koji su instruktori i praktičari joge izveli uz tihu muziku i nastup članica grupe Art Joga Similiris.U performansu su učestvovali predstavnici Austrijske joga federacije, Češke joga federacije, Joga saveza Srbije i Joga saveza Crne Gore.
Dana 8. juna 2014. godine na Vaclavskom trgu u Pragu održan je veliki evropski joga kulturni performans JOGA DANI DOBRIH DELA u organizaciji Evropske joga federacije, u saradnji sa Češkom joga federacijom. Performans je deo šire akcije koja ove godine obuhvata Beč, Prag, Beograd i Novi Sad, a održava se na centralnim trgovima evropskih metropola.

Nastup Art joge Similiris – revijalnog sastava Joga saveza Srbije, 31.5.2014. Centar za kulturu Požarevac.

Dana 31.05.2014. godine prof. dr Predrag Nikić međunarodni učitelj joge i predsednik Joga saveza Srbije održao je predavanje „Joga – doprinos emocionalnom životu“ u velikoj sali Centra za kulturu u Požarevcu u okviru projekta ,,Joga za sve”, u realizaciji Joga centra ,,Sunce” Požarevac. Posetioci su imali priliku da uživaju u nastupu Art joge Similiris – revijalnog sastava Joga saveza Srbije kao i uz zvuke sitra koji je svirao profesor Nikić.

Nastup indijske plesne grupe Katak u sali Zadužbine Ilije Kolarca 26. maja 2014.

Dana 26. maja 2014. godine u sali Kolarčeve Zadužbine nastupila je indijska Katak plesna grupa. Članice grupe Katak bile su i gosti Indijskog kulturog centra i Joga saveza Srbije. Prijatno popodne u druženju i razmeni plesnih iskustava provele su članice grupe Katak iz Indije i članice Art joge Similiris – revijalnog sastava Joga saveza Srbije iz Beograda u sali Međunarodne joga Akademije u Novom Beogradu. Vođa Katak grupe Rudžute Soman Amog dala je intervju novinarki Joga Tv,

Svečana proslava 20. godina postojanja Joga saveza Srbije, 12.5.2014.
Dana 12. maja 2014. godine održana je svečana proslava povodom 20. godišnjice od osnivanja Joga saveza Srbije uz vođstvo prof. dr Predraga Nikića. Obeležavanje ovog datuma otvoreno je podsećanjem na dosadašnje aktivnosti Joga saveza Srbije i postignuća koja su ostvarena u saradnji sa institucijama, a koje je pročitala instruktorka Dragana Krstić. Sertifikovane instruktorke i instruktori Joga saveza Srbije, studentkinje i studenti Međunarodne joga akademije i istrazivački tim Međunarodnog društva za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge pevali su uz muzičku pratnju Kirtan grupe Samadhi iz Beograda.
Predavanje – Vremenska univerzalnost učenja Đidu Krišnamurtija

Dana 11. maja 2014. godine u organizaciji Indijskog kulturnog centra i Joga saveza Srbije održano je predavanje pod nazivom: Vremenska univerzalnost učenja Đidu Krišnamurtija. Predavanje su održali: Gordana Mirić Trifunac i Aleksandar Nikolić – sertifikovani instruktori Joga saveza Srbije.

Prva generacija instruktora joge uspešno prošla obuku Joge za decu.

U Joga savezu Srbije po prvi put je održan seminar dodatne edukacije u oblasti Joge za decu pod stručnim vođstvom sertifikovane instruktorke Marijane Rodić. Seminar je realizovan u periodu od 23. 03. – 06. 04. 2014. godine.

Knjiga Joga – duh i telo

27. marta 2014. godine izašla je iz štampe knjiga prof. dr Dušana Pajina: Joga – duh i telo (tradicija i prakse u 21. veku) u izdanju Međunarodne joga akademije na kojoj profesor već godinama vodi predmet: Joga filozofija.

KORICE- JOGA - DUH I TELO

 

Starodindijsko narativno nasleđe – Treći program Radio Beograda

Tekst “Staroindijsko narativno nasleđe” prof. dr Dušana Pajina, biće emitovan u Trećem programu Radio Beograda u pet nastavaka, počev od ponedeljka, 17. 3.2014. sa početkom u 21.15h.

Prof. dr Dušan Pajin - Međunarodna joga akademija u Beogradu

Prof. dr Dušan Pajin – Međunarodna joga akademija u Beogradu

Joga intenziv

Dana 9.3.2014. godine u Joga savezu Srbije održana je intenzivna joga praksa kao vid kontinuirane joga edukacije namenjene sertifikovanim instruktorima joge uz stručno vođstvo prof. dr Predraga Nikića. (www.yoga-tv.org)

Održan seminar Joga u organizacijama (Korporativna joga)

Dana 9.2.2014. godine u Joga savezu Srbije započeo je seminar dodatne edukacije namenjen sertifikovanim instruktorima joge. Obučena je prva generacija  instruktora Korporativne joge u Srbiji (30 sati). Dodatno stručno usavršavanje vodio je prof. dr Predrag Nikić. Instruktori su stekli stučnost vođenja joge menadžentu i zaposlenima u organizacijama. Program dodatne obuke sprovodio se uz podršku Evropske joga federacije koja je 2014. godinu proglasila godinom Korporativne joge. I menadžment i zaposleni suočeni su stresom i svakodnevnom napetošću. Naučna istraživanja sprovedena u prošloj godini ukazala su da joga u značajnoj meri može doprineti očuvanja psiho-fizičkog zdravlja zaposlenih što direktno utiče na povećanje radnih rezultata i poslovni učinak (www.yogasavezsrbije.com).

Joga savez Srbije na 36. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Od 27.2. do 2.3.2014. godine u saradnji sa Indijskim kulturnim centrom i Ambasadom Indije, na 36. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu posetiocima su se predstavili joga centri (klubovi) članice Joga saveza Srbije i to: Revijalni sastav Joga saveza Srbije – Art Joga Smiliris; revijalni sastav Međunarodne joga akademije – Art joga Similiris; Joga centar Mirjana iz Novog Sada, Joga centar Tanja iz Beograda, Joga centar Sunce iz Požarevca, Joga centar Inđija i Joga centar Paraćin.
PANČATANTRA, PREDAVANJE, 16.2.2014. Beograd
U organizaciji Indijskog kulturnog centra i Joga saveza Srbije, u nedelju, 16. februara, održano je predavanje sa temom: PANČATANTRA. Predavanje je održala Sanja Drobnjaković – sertifikovana instruktorka JSS. U predstavljanju dela učestvovali su i: Danijela Pendić, Ivana Tošić i Nevena Đukanović – sertifikovane instruktorke.
Veče je započelo Moola i Gayatri mantrom u izvođenju Kirtan grupe Samadhi iz Beograda.

VEČE INDIJSKE POEZIJE - Rabindranath Tagore, 1. februar 2014.

U organizaciji Indijskog kulturnog centra i Joga saveza Srbije, u subotu, 1. februara, sa početkom u 19 časova, započeo je Ciklus Večeri indijske poezije. Ciklus je započeo POEZIJOM SUŠTINE velikog Rabindranath Tagore. Predavanje o delu ovog velikana održala je Aleksandra Vuković, a stihove su recitovali: Jelena Vukotić, Jelena Štrbac, Srna Đukić – Spasojević i Maja Štrbac. Veče poezije je započelo Moola i Gayatri mantrom u izvođenju Kirtan grupe Samadhi.
Dan republike Indije, 26.1.2014.
Proslavljanjem Dana republike u Indiji obeležava se dan kada je 1950. godine na snagu stupio Ustav Indije, dokument kojim se uređuje državni sistem Indije, i time zamenio Akt Vlade Indije iz 1935. godine. Ustav je donet od strane Ustavotvorne skupštine Indije u novembru 1949. godine, ali je usvojen u 26. januara 1950. godine od strane demokratske Vlade, čime je zaokružen period tranzicije Indije na putu da postane nezavisna republika. Ovaj datum je izabran jer je tog dana 1930. godine Indijski nacionalni kongres proglasio deklaraciju o nezavisnosti. Dan republike je jedan od tri nacionalna praznika u Indiji, pored Dana nezavisnosti i Gandijevog rođendana. Bio je to prvi pokušaj Indije da napravi svoj ustav, posle vladavine Velike Britanije.

Predavanje o delu Swami Vivekanande

Indijski kulturni centar u Srbiji i Joga savez Srbije dana 12.1.2014. godine, u prostorijama Joga saveza Srbije, sa početkom u 18 časova organizovali su predavanje pod nazivom: SEĆANJE NA DELO SWAMI VIVEKANANDE, na dan rođenja ovog velikana

Predavanje je vodio prof. dr Predrag Nikić sa saradnicama: Jelenom Vukotić, Aleksandrom Vuković i Majom Štrbac. Predavanje je započelo Moola i Gayatri mantrom u izvođenju Kirtan grupe Samadhi. Fotografije: Aleksandra Ristić Video zapis: Ana Miletić

Indijsko pozorište

Prof. dr Milena Dragićević Šešić predstavila je 20.12.2013. u Bitef teatru knjigu “Indijsko pozorište: Tradicija i aktivizam” – dnevnik istraživanja koji je nastao tokom njenog obilaska petnaestak pozorišta i pozorišnih trupa u Indiji 2010. godine. Knjiga predstavlja i analizu kulturnog i društvenog konteksta u kojem se razvijaju savremene pozorišne prakse u Indiji. Sve prisutne u sali Bitef teatra pozdravila je i ambasadorka Indije Narinder Čauhan.

Art yoga Similiris revijalni sastav Joga saveza Srbije na Beogradskom sajmu U nedelju, dana 1.12.2013. godine na Prazničnom dobrotvornom bazaru u Hali dva Beogradskog sajma nastupile su članice revijalnog sastava Art yoge Similiris izvodeći tačke “Bindu” i “Dah”. Učestvovale su sertifikovane instruktorke Joga saveza Srbije: Aleksandra Vuković, Ana Miletić, Milica Zorić, Marija Šurlan, Nevena Đukanović, Radmila Radomilović, Tatjana Kostanjevec, Vida Starović, Vera Todorović. Predstavnice Joga saveza Srbije i Indijskog kulturnog centra pomagale su na štandu Indijske ambasade u realizaciji praznične dobrotvorne akcije. Učestvovali su: Milica Zorić, Nataša Ignjatović i Nevena Đukanović.

Gostovanje Sushant Pandeva iz Indije Dana 30.11.2013. Indijski kulturni centar, Međunarodna joga akademija i Joga savez Srbije ugostili su instruktora i istraživača joge magistra Sushant Pandeya iz Indije. Gost prof. dr Predraga Nikića družio se sa kolegama iz Srbije – sertifikovanim instruktorima joge u inspirativnom razgovoru, proničući u tajne joge kao hiljadugodišnje discipline samorazvoja. Profesor Nikić je gostu dodelio sertifikat počasnog člana Indijskog kulturnog centra u Srbiji. Dobrodošlicu indijskom kolegi poželeli su i članovi kirtan grupe Samadhi izvodeći Gayatri i Moola mantru. Moderator: Bosiljka Janjušević, MA psihologije. Fotografije: mr Aleksandra Ristić i Aleksandra Mitić

Poseta državne ministarke spoljnih poslova Indije Prinit Kor Srbiji

Dana 20.11.2013. u rezidenciji ambasadorke Indije Narinder Čauhan priređen je prijem povodom posete državne ministarke spoljnih poslova Indije Prinit Kor Srbiji.

Potpisani sporazumi o saradnji

Dana 12.11.2013. godine predsednik Indijskog kulturnog centra prof. dr Predrag Nikić i predsednik UNESCO kluba Univerziteta u Parizu - Sorbona, Aleksandar Protić, potpisali su sporazum o saradnji. Dogovoreno je zajedničko učešće na polju kulture, nauke i obrazovanja. U istoj nedelji dogovorena je saradnja i potpisan sporazum u oblasti kulture sa predstavnicima BELEF centra u Beogradu o učešću Indijskog kulturnog centra u Srbiji.
Potpisan ugovor o saradnji između Indijskog kulturnog centra i UNESKO kluba Sorbona iz Pariza

 Obeležena godišnjica rođenja Pandita Džavaharlala Nehrua Povodom godišnjice rođenja Pandita Džavaharlala Nehrua, prvog Premijera Indije, Ambasada Indije u Beogradu, u saradnji sa Indijskim Kulturnim Centrom, obeležila je datum 14. novembar 2013. u 09.30 časova ispred spomen-biste Pandita Džavaharlala Nehrua, koja se nalazi u Nehruovoj ulici na Novom Beogradu (ispred zgrade Doma zdravlja Novi Beograd). Prisutnima se obratila ambasadorka Indije, g-đa Narinder Čauhan ukazujući na veličinu dela Nehrua.

 Indijski kulturni centar na 58. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga 20-27. oktobar 2013. Na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga po prvi put se predstavio Indijski kulturni centar na štandu Indijske ambasade u Beogradu. Novoosnovani kulturni centar je predstavio posetiocima plan aktivnosti za 2014. godinu koja će obilovati filmskim, muzičkim, likovnim, književnim i scenskim sadržajima koji će još više potvrđivati dugogodišnje prijateljstvo između dva naroda. Predviđene su kulturne manifestacije, naučno-obrazovna, medijska i poslovna saradnja. Štand su posetili indijska ambasadorka Narinder Čauhan i predsednik Indijskog kulturnog centra prof. dr Predrag Nikić. Kulturno blago Indije posetiocima sajma predstavljali su zaposleni u ambasadi Indije, predstavnici Međunarodne joga akademije, Joga saveza Srbije i Indijskog kulturnog centra u Srbiji.

Poseta ambasadorke Indije Međunarodnoj joga akademiji

Dana 19.10.2013. godine, ambasadorka Indije u Beogradu, gđa Narinder Chauhan posetila je Međunarodnu joga akademiju i pritom se obratila i pozdravila novu generaciju studenata. Joga savez Srbije i Međunarodna joga akademija u Beogradu sprovode program stručnog osposobljavanja instruktora joge koji je akreditovan u nadležnom ministarstvu RS.

Obeležavanje Međunarodnog dana nenasilja na dan rođenja Mahatme Gandija

U organizaciji Indijskog kulturnog centra, a pod pokroviteljstvom Ambasade Indije u Srbiji, 2. oktobra je obeležen MEĐUNARODNI DAN NENASILjA polaganjem venca na spomenik velikanu Mahatmi Gandiju na dan njegovog rođenja.

Predstavnici institucija i građani okupili su se u 10 časova kod spomenika Mahatme Gandija u novobeogradskom bloku 70, na kraju Gandijeve ulice (na savskom keju). Poštovanje prema liku i delu Mahatni Gandiju iskazala je njena ekselencija g-đa Narinder Čauhan, ambasadorka Indije u Beogradu, prof. dr Predrag Nikić, predsednik Indijskog kulturnog centra, predstavnici lokalne vlasti, predstavnici Međunarodne joga akademije, predstavnici Joga saveza Srbije i mnogi ugledni građani.

U okviru dana obeležavanja rođenja Mahatme Gandija i njegovog zaloga čovečanstvu 25.9.2013. održano je i predavanje u Domu kulture Studentski grad, Novi Beograd od strane profesora Dušana Pajina. Istim povodom, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu organizovao je prikazivanje filma o Gandiju u sali na fakultetu.

Proslava u rezidenciji ambasadorke Indije povodom otvaranja Indijskog kulturnog centra u Srbiji

Dana 27.9.2013. godine u rezidenciji njene ekselencije ambasadorke Indije g-đe Narinder Čauhan, održana je proslava povodom otvaranja INDIJSKOG KULTURNOG CENTRA u Srbiji.

Indijski kulturni centar će raditi na predstavljanju i približavanju kulturnog bogatstva dve zemlje, u duhu razumevanja i poštovanja različitosti kulturnog nasleđa Indije i Srbije. Indijski kulturni centar radiće i na intenziviranju saradnje na polju obrazovanja, umetnosti, sporta i medijskog delovanja.

Kancelarije centra nalaze se u Gandijevoj ulici u Novom Beogradu, a u pripremi je prostor za aktivnosti u centru starog Beograda.

Njena ekselencija ambasadorka Indije g-đa Narinder Čauhan i predsednik Indijskog kulturnog centra prof.dr Predrag Nikić primili su predstavnike institucija nauke, kulture i obrazovanja Srbije s predlogom ostvarivanja intenzivnije saradnje.

Predavanje prof. dr Dušana Pajina, Mahatma Gandi i nenasilje, 25.09.2013.

Dana 25.09.2013. godine Indijski kulturni centar je organizovao predavanje prof. dr Dušana Pajina povodom Međunarodnog dana nenasilja i rođendana Mahatme Gandija u Domu kulture Studentski grad u Novom Beogradu.
Otvaranje Festivala indijskog filma u Beogradu, 17-22.09.2013.

Ambasada Indije u Beogradu je u saradnji sa Muzejom jugoslovenskog filmskog arhiva (Kinoteka) otvorila Festival indijskog filma “100 godina indijskog filma” koji je održan od 17-22.09.2013 godine u novoj zgradi Kinoteke u Beogradu. festival indijskog filma  Proslava Dana nezavisnosti Indije Dana 15.8.2013. godine u organizaciji Ambasade Indije održan je prijem povodom nacionalnog praznika Indije, Dana nezavisnosti, u hotelu Hayatt Regency. Indija ove godine proslavlja 66. godišnjicu nezavisnosti. Tom prilikom se zvanicama predstavila novoimenovana ambasadorka Indije u Beogradu, g-đa Narinder Chauhan. Prijemu su prisustvovali predstavnici Joga saveza Srbije, Međunarodne joga akademije, Medjunarodnog društva za naučna interdisciplinarna istraživanja u oblasti joge, kao i predstavnici drugih važnih institucija i ugledni pojedinci iz društvenog i javnog života.

ČETVRTI MEĐUNARODNI FESTIVAL JOGE – SRBIJA 2013.

Četvrti međunarodni festival joge – Srbija 2013, svečano je otvoren od strane ambasadorke Indije u Beogradu g-đa Narinder Chauhan i prof. dr Predraga Nikića, predsednika Joga saveza Srbije. Festival je održan od 31. avgusta – 1. septembra 2013. godine na beogradskoj Adi, u organizaciji Joga saveza Srbije, Međunarodne joga Akademije i Međunarodnog društva za naučna istraživanja u oblasti joge, uz pokroviteljstvo Svetske, Evropske i Američke joga federacije. Na Međunarodnom festivalu joge u Beogradu susreli su se Učitelji, instruktori joge iz sveta i iz Srbije koji su predstaviti različite stilove i pristupe praktikovanju joge. U duhu propoznavanja, razumevanja i poštovanja različitosti mnoge škole joge predstavile su svoje aktivnosti.

Indijski kulturni centar – Beograd, Srbija