Poslovna saradnja

Poslovna saradnja privrednika iz Indije i Srbije ostvaruje se godinama.

U cilju intenziviranja saradnje između privrednika Indije i Srbije zaključeno je više bilateralnih sporazuma između dve zemlje, i to:

Sporazum o uzajamnog podsticanju i zaštiti ulaganja (2003),
Memorandum o razumevanju u oblasti turizma (2004),
Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja (2006),
Sporazum o bilateralnoj trgovini i ekonomskoj saradnji (2006),
Sporazum u oblasti poljoprivrede i srodnih sektora (2009),
Sporuzum između Federacije indijskih privrednih komora i industrije i Privredne komere Srbije i industrije (2003),
Memorandum o razumevanju između udruženih privrednih komora i Privredne komore Srbije (2006),
Sporazum između PHD Privredne komore, Nju Delhi i Privredne komore Subotice (2006).

Treba imati u vidu da obim trgovinske razmena između Srbije i Indije beleži konstantan trend rasta od 2006. uz izraženi spoljnotrgovinski deficit na strani Srbije.

Poseta Amasadorke Indije Privrednoj komori Republike Srbije

Na sastanku predstavnika Privredne komore Srbije na čelu sa Željkom Sertićem istaknute su brojne mogućnosti za saradnju srpskih i indijskih kompanija u sektoru informacionih tehnologija i telekomunikacija, farmacije i biotehnologije, automobilskoj, namenskoj i hemijskoj industriji, rudarstvu, zdravstvenom turizmu, bankarstvu, sportu, medijima. Ambasadorka Indije Narinder Čauhan je ukazala na mogućnosti uspostavljanja joint – venture aranžmana u oblasti tekstilne i industrije obuće, podsetivši da je Indija bogata sirovinama, koje bi mogle da se dopremaju u Srbiju, gde bi bila organizovana proizvodnja. Za povoljnije uslove izvoza mogli bi da se iskoriste preferencijalni status sa Evropskom unijom i sporazumi o slobodnoj trgovini, koje Srbija ima sa nekoliko zemalja, dodala je ona.

 Karakteristike privrede Indije

Privreda Indije zasniva se na poljoprivredi, industriji, zanatstvu, sektoru informacionih tehnologija i usluga. Sektor usluga je najveći generator ekonomskog rasta, učestvujući sa više od 50% u bruto društvenom proizvodu Indije i mobilišući 1/3 radno sposobnog stanovništva. Indija ima razvijenu tekstilnu, prehrambenu, hemijsku i farmaceutsku industriju i industriju čelika.

Vodeći proizvodi u izvozu Indije su: naftni derivati, tekstil, drago kamenje i nakit, proizvodi mašinske industrije, proizvodi industrije čelika, hemijski proizvodi.

Indijski investitori u Srbiji

Indijska kompanija „Embasi grupa“ je u aprilu 2012.godine započela realizaciju investicije u informatički sektor Srbije, izgradnjom informatičko-tehnološkog parka u Inđiji. Vrednost ove investicije je oko 600 miliona evra, a u prvoj fazi realizacije ovog projekta planirano je ulaganje od oko 40 miliona evra. Planirano je da IT park u Inđiji bude izgrađen na površini od 25.000 kvadratnih metara i zaposli oko 15.000 stručnjaka. Očekuje se da će ceo projekat biti završen u roku od pet godina.

MEĐUNARODNI TRGOVINSKI SAJAM INDIJE

(India Internatioal Trade Fair), Nju Delhi, Indija – Pragati Maidan http://www.iitfonweb.com/

SAJAM AGROTEHNOLOGIJE

(India’s Premier Biennial Agro Technology Fair), Chandigar, India http://www.ciinr.org/agrotech/index.htm

 Kalendari sajmova na internetu: http://tradefair.jimtrade.com/http://www.indobase.com/events

Indijski kulturni centar – Beograd, Srbija