Saradnja

Indijski kulturni centar u Beogradu ostvaruje saradnju sa mnogim ustanovama a s ciljem ostvarivanja planiranih aktivnosti na polju kulture, obrazovanja, umetnosti, sporta, poslovne i medijske saradnje.

Indija i Srbija imaju odnose zasnovane na prijateljskom istorijskom nasleđu i uzajamnom uvažavanju. U znak poštovanja u Novom Beogradu dve ulice nose imena dva indijska velikana Mahatme Gandija i Džavaharlar Nehrua. U istoimenim ulicama nalaze se njihove biste koje nas podsećaju na veličinu njihovog dela.

Spomen-bista Mahatni Gandiju nalazi se u Novom Beogradu, na Savskom keju u bloku 70, na kraju ulice koja nosi njegovo ime. Svečano je otkrivena 2007. godine prilikom posete ministra spoljnih poslova Indije kao poklon Indijskog saveta za kulturnu saradnju iz Nju Delhija.

 

mahatma-gandhi

Bista Džavaharlar Nehrua nalazi se ispred Doma zdravlja u Novom Beogradu, u bloku 44 kao spomenik jednog perioda naše istorije. Bista indijskog predsednika postavljena je sedamdesetih godina, a ulica u kojoj se spomenik nalazi nosi njegovo ime.

džavaharlal-nehru

Džavaharlal Nehru indijski državnik i političar, umro je 27. maja 1964. godine. Posle Gandija, bio je najznačaniji borac za oslobođenje Indije od kolonijalizma. Školovao se u Engelskoj, na Univerzitetu Kembridž gde je studirao prirodne i pravne nauke. Nakon povratka u Indiju, upoznao je Gandija i aktivno sudelovao u oslobodilačkom pokretu. U zatvoru britanskih vlasti proveo je ukupno 13 godina. Kada su Britanci 1946. otpočeli pripreme za povlačenje iz Indije, pozvan je da oformi prelaznu vladu koja će organizovati prelazak iz britanske kolonije u nezavisnu zemlju. Kada je Indija 1950. postala republika, ostao je u funkciji predsednika vlade sve do svoje smrti. U spoljnoj politici nastojao je da očuva neutralnost u hladnom ratu. U skladu sa tom političkom opcijom, sa Titom i Naserom je osnovao Pokret nesvrstanih.

 

 

Indijski kulturni centar – Beograd, Srbija